Okazuje się, że spożywanie produktów mlecznych zawierających w sobie kultury bakterii wcale nie poprawia odporności i zdrowia fizycznego ani psychicznego. Hiszpańskie badania nie wykazały żadnego związku spożycia jogurtów z poprawą stanu zdrowia.

Chociaż jogurty i inne produkty mleczne mogą zawierać żywe kultury bakterii dobre dla naszego zdrowia, to jednak wedle najnowszych badań nie ma związku pomiędzy spożyciem ich a polepszeniem zdrowia. Prowadzone na Uniwersytecie Madryckim badania przeanalizowały zależności związane ze spożyciem jogurtów.

Nie znaleziono żadnych korelacji z polepszeniem zdrowia choć badania zostały wykonane na ponad 4000 osób.

Jedynymi zauważalnymi zmianami było polepszenie się syntezy białka związanej z regularnym dostarczaniem białka z produktów mlecznych oraz nieznaczna redukcja tkanki tłuszczowej.

Źródło: Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics

Komentarze: