Wciąż tak mało popularne w Polsce, jednak niezwykle zdrowe. Używane przez wielu kulturystów w swojej diecie za sprawą niskiego indeksu glikemicznego i bardzo dużej dawki witamin i minerałów.

Bataty, bo tak nazywają się słodkie ziemniaki, posiadają dużą dawkę witamin i minerałów. Są bogate w witaminę C – silny przeciwutleniacz, witaminę B6 – utrzymująca odpowiedni metabolizm czerwonych krwinek, witamina B2, żelazo, cynk, selen, magnez.

Co ciekawe, nie tylko sam ziemniak wykazuje dużą zawartość składników odżywczych, ale także liście batatów. Okazuje się, że w dojrzałych liściach batatów ilość witaminy B6, B2 i witaminy C jest wyższa niż w innych obszarach całej rośliny. Wartości te można porównywać z ilością witamin i minerałów w owocach i innych warzywach jak np. banany, awokado, brokuły, czy kalafior.

Zauważono także, że w batatach znajdują się również specjalne substancje, które mają działanie chroniące przed wczesnym stadium rakiem piersi.

Komentarze: