O nadmiernym spożywaniu soli mówi się już od dłuższego czasu, dlaczego? Mianowicie spożywanie jej w nieograniczonych ilościach ma bardzo negatywne skutki dla naszego organizmu. Jakie?

Spożywanie soli w zbyt dużych ilościach może prowadzić do wielu zaburzeń i powikłań. Jest to oczywiście zależne od genetyki, płci, stylu życia, wieku czy aktywności fizycznej. Naukowcy z Uniwersytetu Tufts ustalili, że dzienne spożycie soli powinno być na poziomie nie większym niż 4g. Co ciekawe, praktycznie na całym świecie notuje się nadmierne jej spożywanie powyżej tej ilości.

Sól jest potrzebna, ale z głową

Sól zawiera sód, który jest niezbędny dla naszego organizmu, zwłaszcza układowi nerwowemu do przewodzenia impulsów nerwowych, skurczu mięśni czy transportu składników odżywczych. Oznacza to, że nie powinniśmy całkowicie rezygnować z soli, jednak stanowczo powinniśmy ją ograniczyć.

Nadużywanie soli sprzyja rozwojowi chorób układu krążenia, otyłości, osteoporozie, kamicy nerkowej, podwyższenia ciśnienia krwi czy produkcji komórek nowotworowych.

Komentarze: