Te różowe kryształki soli są niezwykle zdrowe i posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Jeśli używamy soli w diecie, powinniśmy wybierać jedynie tę, która rzeczywiście ma wpływ na nasze zdrowie. Dlaczego warto wybrać sól himalajską?

 

Pochodzenie

Sól himalajska pochodzi z Gór Himalajskich, jak sama nazwa wskazuje. Góry te przechodzą przez Azję, w tym Chin, Nepal, Birmę, Pakistan, Butan, Afganistan i Indie. Co ciekawe, setki milionów lat temu, pokłady soli himalajskiej były pokryte lawą. Dzięki temu, że sól himalajska znajduje się w tak trudno dostępnych miejscach otoczonych śniegiem i lawą jest ona najzdrowsza ze wszystkich rodzajów soli.

 

Skąd różowy kolor?

Wskazuje on na bardzo dużą zawartość minerałów, w tym żelaza.

 

Korzyści zdrowotne – 80 minerałów i pierwiastków

Sól himalajska składa się praktycznie z samych dobroci mającym wpływ na nasze zdrowie. Dzięki naturalnemy wytworzeniu w ziemi sól skłąda się z 85,62% roztwor chlorku sodu i 14,38% pierwiastków śladowych (brom, potas, wapń, boran, węglan, fluorek, stront itd).

Dzięki wysokiej zawartości minerałów sól himalajska może:

– zwiększać poziom elektrolitów
– nawadniać
– normować bilans zawartości wody wewnątrz i na zewnątrz komórek
– równoważyć wartość pH
– łagodzić skurcze mięśni
– przyspieszać metabolizm
– poprawiać strukturę kości
– zmniejszać ciśnienie krwi
– stymulować wchłaniania składników odżywczych
– usuwać toksyny
– pobudzać krążenie

 

Sól himalajska vs sól morska

Choć sól himalajska pochodzi z Gór to w rzeczywistości jest solą morską. Sól morska pochodzi z osolonej wody. Ta pierwsza jest po prostu najczystsza i posiada większą ilość minerałów.

Komentarze: