Wiemy, że brokuły to warzywa o wielkiej mocy zdrowotnej. Jednak okazuje się, że mogą one wpływać na spowolnienie procesu starzenia się, a przy tym chronić przed wieloma chorobami. Naukowcy z Technische Universität München zidentyfikowali nowy czynnik, który odpowiada za usuwanie resztek komórkowych i resztek białek, które mają negatywny wpływ na nasze zdrowie.

W pewnym wieku ryzyko zachorowania na pewne choroby znacząco wzrasta. Wiąże się to z procesem starzenia i osłabiania niektórych funkcji naszego ciała. Miażdżyca, osteoporoza, zawał serca, udar mózgu to choroby, które pojawiają się w wieku 50 lat kiedy organizm znacząco spowalnia i traci swoje siły witalne.

Sulforafan zawarty w brokułach ma wpływ na spowolnienie procesu starzenia. Wpływa on na aktywację białek odpowiedzialnych za rozwój komórek i pozwala im lepiej wykorzystywać energię. Dodatkowo wpływa to na zmniejszone uszkodzenie komórek poprzez szybsze usuwanie toksyn o wolnych rodników.

Komentarze: