Kwas alfalinolenowy (ALA) ma wpływ na poprawę działania układu sercowo-naczyniowego. Nie wiadomo było jednak dokładnie jak proces ten zachodzi, dlatego przeprowadzono 12-tygodniowe badania suplementacji oleju, aby sprawdzić przebieg działania i wpływ na ograniczenie cholesterolu.

 

Metoda badania

Ochotnicy przyjmowali 10 g oleju lnianego zawierającego 5,49 g oraz kwas alfalinolenowy (ALA) w ilości 0,09 g. Podawano je raz na dobę po kolacji. Próbki krwi zbierano w 0,4 i 12 tygodniu badania. Badano w niej zawartość lipidów surowicy krwi, białka związanego z lipidami, kwasów tłuszczowych w surowicy i cholesterolu LDL.

Wyniki

Stężenie ALA a kwasu eikozapentaenowego były znacząco wyższe w okresie 4 i 12 tygodnia. Nie zauważono znaczących zmian w stężeniu kwasu dokozaheksaenowego. Ilość białek przenoszących estry cholesterolu były obniżone.

Podawania ALA wiązało się z obniżeniem stężenie cholesterolu LDL w surowicy krwi już w 4 czwartym tygodniu badania.

Okazuje się, że olej lniany jest bardzo dobrym i bogatym źródłem kwasy alfalinolenowego (ALA), który ma silne działanie obniżające cholesterol we krwi.

Źródło: Krauss RM. Lipids and lipoproteins in patients with type 2 diabetes. Diabetes Care. 2004; 27:1496-504. ; Austin MA, Hokanson JE, Brunzell JD. Characterization of low-density lipoprotein subclasses: methodologic approaches and clinical relevance. Curr Opin Lipidol. 1994; 5:395-403; Austin MA, King MC, Vranizan KM, Krauss RM. Atherogenic lipoprotein phenotype. A proposed genetic marker for coronary heart disease risk. Circulation. 1990; 82:495-506.

Komentarze: