Kawa to coś, co kojarzy nam się z ciężkim wstawaniem, pracą, sennością i dobrym smakiem.  Dziś Światowy Dzień Kawy, który warto celebrować dobrym rodzajem przygotowanym w wyjątkowy sposób. Oto kilka z nich.

Najpopularniejsze rodzaje kawy:

Espresso – czarna, aromatyczna kawa przyrządzona w specjalnym ekspresie ciśnieniowym. Podawana w maleńkich porcjach.

Espresso doppio – podwójna espresso.

Espresso macchiato – espresso z dodatkiem odrobiny mleka.

Con panna – espresso z porcją ubitej śmietanki.

Americano – espresso z podwójną porcją wrzątku, raczej słaba w smaku.
    
Cappuccino – to znów espresso, zmieszane ze spienionym mlekiem. My częściej przygotowujemy cappuccino z saszetek, trochę brakuje jej do oryginału…

Latte macchiato – kawa składająca się z trzech warstw: mleka, kawy espresso i piany.

Kawa po irlandzku – espresso z dodatkiem whisky, brązowego cukru i bitej śmietany.

Mocha – espresso z mlekiem o smaku czekoladowym.

Frappe – mocna kawa zmiksowana z lodami. (zobacz nasz przepis wideo na frappe

Cafe filtre – kawa parzona po amerykańsku, w różnych filtrach.

Cafe au lait – kawa z mlekiem.

Cafe corretto – kawa z dodatkiem likieru.

Komentarze: