Trwa spór o to, który rodzaj paliwa jest lepszy dla biegaczy. Po dwóch stronach barykady ustawiają się węglowodany i tłuszcze. Okazuje się jednak, że jeśli chodzi o spory biegowe, zwłaszcza długodystansowe to węglowodany zdobywają przewagę.

Badania przeprowadzone w Australii skupiały się na pół-maratończykach, którzy biegali swoje najlepsze czasy na bieżni. Każdy z uczestników badania spożywał przed testem węglowodany bądź tłuszcze. Podawano także kwas nikotynowy, aby zapobiegać wykorzystaniu tłuszczu jako paliwa.

Wyniki tych badań wskazują, że mięśnie wolą węglowodany jako źródło energii podczas wysokiej intensywności np. długodystansowego biegania. Zauważono również, że węglowodany pozwalają na większą absorpcję tlenu do tkanek i maksymalizację częstości akcji serca.

Wedle autora badania Jill Leckeya z Uniwersytetu w Melbourne sportowcy powinni skupiać się wokół strategii energetycznych, aby optymalizować wydajność.

Źródło: Journal of Applied Physiology

Komentarze: