Różnice, jakie możemy zaobserwować pomiędzy sobą są wielkie i jest ich bardzo dużo. Różnimy się apetytem, trawieniem, metabolizmem, ilością insuliny czy absorpcji składników odżywczych. Musimy znać swoje mocne i słabe strony, aby prawidłowo określić swój plan żywienia.
Rola hormonów
To, na co warto zwracać uwagę podczas tworzenia planu żywieniowego oraz codziennych posiłków to:
Indeks glikemiczny – to klasyfikacja żywności na podstawie jej wpływu na poziom ckru we krwi. Wpływ IG różni się w zależności od organizmu i może różnie pobudzać wydzielanie insuliny. Także odczytywanie IG dla wszystkich tak samo jest błędem.
Hormon leptyny – jest on uwalniany z komórek tłuszczowych i dostarcza informacji zwrotnej o ilości spożytych kalorii. Leptyna hamuje neuropeptyd Y, który wysyła sygnał o tym, że jesteśmy głodni. Dzięki tej wiedzy, możemy zarządzać naszym głodem. Inaczej wygląda to w przypadku osób otyłych, gdzie ilość leptyny jest bardzo niski.
Hormon greliny – jest odpowiedzialny także za odczuwanie głodu (im więcej greliny, tym większy głód) oraz uczucie „pustki” w żołądku. Każdy z nas ma różne ilości greliny, neuropeptydu Y, leptyny oraz insuliny.
Czynniki prowadzące do zmian hormonalnych:
Brak snu – obniża ilość leptyny, zwiększa poziom greliny. Ograniczanie snu wpływa na utrzymywanie się głodu oraz spożywanie większej ilości kalorii.
Częstotliwość posiłków – post kontrolowany pozwala resetować wrażliwość na leptynę
Spożycie kalorii – diety niskokaloryczne zmniejszają ilość leptyny oraz zwiększają ilość greliny, co w konsekwencji prowadzi często do przejadania się.
Rola bakterii jelitowych i enzymów
Jednym z najważniejszych eznymów jest AMYLAZA, któa rozkłada skrobię w cukier. Genetyka każdego organizm inaczej dobiera ilość amylazy, dzięki czemu różnie trawimy skrobię.
Bakterie jelitowe także mają duży wpływ na trawienie. W jednym z badań na bliźniętach (jedno szczupłe, drugie otyłe) zauważono, że bakterie jelitowe wprowdzone do organizmu wpomagały kontrolę wagi. Otyły bliźnika znacznie lepiej radził sobie w regulacji wagi oraz hormonów związanych w procesami trawienia.
Przetestuj na sobie
Jedz mniej przetworzonej żywności – zauważysz różnicę w samopoczuciu oraz reakcji organizmu na zmianę żywności. Poprawi to ilość bakterii jelitowych oraz usprawni funkcjonowanie i produkcję hormonów.
Jedz więcej warzyw – wybieraj te bez pestycydów. Chemikalia mogą zaburzać fukcje hormonalne i zabijać bakterie jelitowe.
Unikaj antybiotyków – mają one bardzo silny wpływ na bakterie jelitowe. Stosując antybiotyki dochodzi do „wyjałowienia” flory bakteryjnej organizmu.