Co mają wspólnego warzywa i płuca? Na pierwszy rzut oka nic, jednak jedzenie odpowiednich warzywa poprawia zarówno wydajność płuc jak i chroni je przed chorobami.

Warzywa i owoce kojarzą nam się zazwyczaj z zdrowiem związanym z odpornością, natomiast zawarte w nich składniki mogą wpływać na wszystkie aspekty naszego organizmu.

Istnieją warzywa, która mają silne działanie wspomagające prace płuc i chroniące je przed wieloma chorobami. Jednym z takich warzyw jest BROKUŁ. Potrafi on nie tylko wzmagać ochronę immunologiczną, ale także usuwać szkodliwe dla płuc bakterie.

Sulforafan zawarty w brokułach aktywuje szlak chemiczny Nrf2 w płucach, który wpływa na ich lepsze funkcjonowanie. Pomaga to w produkcji białych krwinek i usuwaniu zanieczyszczeń z płuc. Podobne działanie ma kalafior.

Inne warzywa i rośliny wspomagające płuca:

– korzeń lukrecji
– konopia indyjska
– podbiał
– tymianek
– oregano
– eukaliptus

Komentarze: