Istna rewelacja dla miłośników tego co wegańskie, bezglutenowe, a do tego paleo. Ciasteczka z dyni to idealny sposób na przekąskę bądź świąteczny deser. Oto prosty przepis.Zaletą przepisu jest prostota i dostępność dla wszystkich. Ciasteczka nie zawierają glutenu ani składników pochodzenia zwierzęcego, a także cukru. Nadzieje jest lepkie, zaś ciasteczko delikatnie kruche. W nadzieniu znajdziemy m.in. takie składniki jak dynia, cynamon, czekolada.

Składniki:

– 1 szklanka kremowego, niesolonego masła migdałowego
– 1/2 szklanki puree z dyni
– 1/4 szklanki + 1 łyżka syropu klonowego
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 2 łyżeczki mielonego cynamonu
– 2 łyżeczki mielonego imbiru
– 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1/8 łyżeczki mielonych goździków
– 1/2 łyżeczki soli

Czekoladowe nadzienie (wypełnienie):

– 1 szklanka orzechów nerkowca namoczonych w wodzie przez min. 1 godzinę
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
– 3 łyżeczki syropu klonowego
– 2 łyżki kakao w proszku
– szczypta soli

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, a następnie rozprowadź masę na pergamin na blasze.

Piecz przez 15 minut, następnie wyjmij blachę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

W międzyczasie, użyj robota kuchennego, aby połączyć wszystkie składniki wypełnienia, aż cała masa stanie się kremowa.

Rozłóż masę na dolnej części ciastka, a następnie połóż na to wierzch ciasteczka. Takie ciastko możesz jeszcze na chwilę wstawić do piekarnika.

308cf11595eb4c7e_PumpkinPieCookieSandwiches-2-680x1024

Komentarze: