kiwi_xiel_2

Kiwi, takie małe, a takie potężne w działaniu. Tym razem patrzymy na nie w ujęciu wpływu na insulinoodporność czyli zaburzeniem zagrażającym naszemu zdrowiu. Okazuje się, że wśród wielu owoców kiwi jest jednym z najbogatszych źródłem witamin i polifenoli, będąc tym samym silnym antyoksydantem. Zatem jak możemy postrzegać kiwi w kontekście normalnej diety i aktywności fizycznej?

W badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie Salamanca w Hiszpani udział wzięło ponad 1400 uczestników. Wszystkie te osoby były zdrowe pod względem chorób sercowych. Miały one zwykłą, przeciętną dietę i regularnie wykonywały aktywności ruchowe.

Do ich diety dodane kiwi w surowej formie. W związku z tym wykonano także badania pod kątem lipidów w osoczu krwi, fibrynogenu (białko osocza krwi odpowiadające m.in. za krzepnięcie krwi) oraz insulinoodporności.

Jakie były wyniki?

Okazało się, że spożywanie kiwi przynajmniej 1 raz w tygodniu wpływało na ograniczenie ilości trójglicerydów, zwiększenie cholesterolu HDL, zmniejszenia stężenia fibrynogenu, w wyniku czego zmniejszeniu uległa insulinoodporność, która może być najbardziej odczuwalnym elementem w życiu człowieka.

Wartości mówiące o wynikach to (średnia różnica):

trójglicerydy – -6,77 do -33,29
cholesterol HDL – 2,63 do 6,36
fibrynogen – -2,18 do -24,26

Źródło: Hartley L, Igbinedion E, Holmes J, Flowers N, Thorogood M, Clarke A et al.. Increased consumption of fruit and vegetables for the primary prevention of cardiovascular diseases. Cochrane Database Syst Rev. 2013; 6:CD009874.

Macready AL, George TW, Chong MF, Alimbetov DS, Jin Y, Vidal A et al.. Flavonoid-rich fruit and vegetables improve microvascular reactivity and inflammatory status in men at risk of cardiovascular disease-FLAVURS: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2014; 99(3):479-489

Komentarze: