Jak wypełnić czas pomiędzy posiłkami? Często zdarza się, że przerwa pomiędzy spożyciem wydaje się zbyt długa, bo żołądek daje o sobie znać. Przedstawiamy Wam kilka dietetycznych przekąsek, które mogą zabić Wasz głód nie przynosząc praktycznie żadnych strat.

1. Jabłka.

Jesień to najlepszy czas na jedzenie jabłek. Jest to czas, gdzie możemy wybierać z największej liczby gatunków.

Jabłka to bomba odżywcza. Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, błonnika (4g), witamin i minerałów. Dodatkowo obniża apetyt i sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej.

Podpowiedź: Jeśli kupujecie jabłka sprawdźcie czy sa świeże. Wystarczy je obstukać z każdej strony i jeśli słyszycie pustkę oznacza to, że jabłka jest już przestarzałe.

 

2. Dynia.

Dynia serwuje nam dużą dawkę beta-karotenu przy niskiej zawartości węglowodanów. Ponadto, zawiera mnóstwo potasu i innych minerałów. Jej nasiona dostarczają kwasów tłuszczowych potrzebnych do poprawnego funkcjonowania mózgu a także do obniżenia złego cholesterolu.

Podpowiedź: Świeża dynia posiada suche łodygi. Wszelkie oznaki wilgoci na niej oznaczają długi czas leżakowania.

 

3. Brukselka.

To źródło witaminy C, K i wapnia. Zmniejsza ono ryzyko wystąpienia depresji, raka, chorób serca.

 

4. Jarmuż.

Jarmuż działa przeciwzapalnie. Oprócz tego posiada sporo kwasów omega-3 i antyoksydanty potrzebne w walce z komórkami nowotworowymi. Jest także źródłem witaminy K, która wpływa na zdrowie kości i krzepnięcie krwi.

Jarmuż jest także znany z działania wspierającego układ odpornościowy więc na okres jesienno-zimowy jest idealnym dodatkiem.

Podpowiedź: Wszelkie oznaki koloru żółtego na jarmużu świadczą o jego braku świeżości.

 

5. Kasztany.

Niepopularnie w Polsce choć niesłusznie. Zawierają mnóstwo kwasów tłuszczowych i dużą dawkę witaminy B6 wspomagającą układ odpornościowy. Kasztany są również bogate w błonnik i pomagają utrzymywać zdrowy poziom cukru we krwi.

Podpowiedź: Świeże kasztany to takie, które nie grzechoczą po ich potrząśnięciu.

 

6. Pasternak.

Pasternak dostarcza ok. 6g błonnika na jedną porcję ok. jedna szklanka.

 

7. Gruszka.

Zawiera bardzo dużo witaminy C (16% dziennego zapotrzebowania). Ponadto, gruszki są pełne błonnika, dzięki czemu stanowią dobrą przekąskę między posiłkami.

Podpowiedź: Zasiniałe gruszki nie nadają się do spożycia.

 

8. Brukiew.

Jest niskokaloryczna (53 kalorie) i zawiera sporo błonnika 3,2g na filiżankę. To bogate źródło witaminy C, B6, wapnia i magnezu.

Podpowiedź: Im cięższa tym lepsza.

Komentarze: