Gruszki to drugi najbardziej popularny owoc w Polsce po jabłku, zwłaszcza na wiosnę i lato. Ma ona szerokie działanie zdrowotne, o którym warto wspomnieć, gdyż traktowana jest jako przeciętny owoc.

Połowa gruszki zawiera już 20% dziennego zapotrzebowania na miedz, która reguluje funkcjonowanie układu nerwowego.

Gruszka pomaga kontrolować także poziom cukru we krwi. Mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Zawierają także sporo błonnika, który pomaga zarówno w odchudzaniu jak i poprawie pracy układu trawiennego.

Gruszki zawierają także antyoksydanty i witaminy. Dla przykładu, zawarte w gruszkach substancje aktywne chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej w oczach. Co więcej, dzięki przeciwutleniaczom chronią nasz organizm przed różnego rodzajem nowotworów, w tym raka płuc, żołądka, jelita grubego czy piersi.

Komentarze: