Oregano, tak często pojawia się w naszej kuchni, ale czy wiemy jakie ma właściwości? To jedno z najlepszych ziół spożywczych ma wiele zastosowań, w tym w walce z bólem czy reumatyzmem.
Oregano dla wielu to przyprawa kojarząca się z pizzą. Niegdyś używano go do walki z trądzikiem, wścieklizną, bólami zębów, łuszczycą czy katarem. Obecnie, oregano uważano jest za naturalny antybiotyk.
Walka z wirusami
W oregano znajdziemy 2 ważne substancje – karwakrol i tymol. Są one skuteczne w walce w wirusami i grzybami. Oprócz tego, w oregano znajdziemy witaminę B, C i K, a także flawanoidy działające przeciwzapalnie.
Przeciw nowotworom
Oregano posiada sporą dawkę antyoksydantów, które skutecznie walczą z komórkami rakowymi. Oregano jest tak samo silne pod względem jak jabłka i jagody.
Chroni żołądek
Oregano wykazuje działanie niszczące bakterię Helicobacter pylori, która wywołuje wrzody.
Oregano vs. pasożyty
W przypadku choroby pasożytniczej oregano jest niezwykle skuteczne.
Biegunka
Oregano działa rozkurczowo. Pozwala zapobiegać nerwicy żołądka oraz zespołowi jelita drażliwego oraz wzdęciom. Wspomaga trawienie i działa detoksykacyjnie.
Podczas przeziębienia
Oregano działa skutecznie także podczas choroby. Likwiduje katar oraz jest naturalnym lekiem wykrztuśnym. Pomaga leczyć zapalenie oskrzeli i astmę, a także zapalenie gardła.