Ziemniaki oraz inne białe warzywa mogą mieć działanie chroniące nasz układ trawienny. W badaniach dietetycznych zauważono, że stosowanie tego typu warzyw zmniejsza ryzyko powstawanie nowotworu nawet o 33%.

Ziemniaki, szparagi, boćwina, seler, kalafior, cykoria i por to warzywa, które zaliczają się do grypu warzyw mających działanie chroniące przed rakiem żołądka. W metanalizie 76 badań, w tym 37 z Europy, 11 w USA i 21 w Japonii, 4 w Chinach i 3 w Korei zauważono bardzo ważną cechę wspólną dla wymienionych wyżej warzyw.

Wyniki wszystkich badań zebranych w okresie 30 lat wskazują, że jedzenie tych warzyw wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia raka żołądka nawet do 33%.

Nowotwór żołądka może pojawić się z wielu przyczyn, jedną z nich jest nieprawidłowa dieta. Jedzenie owoców i warzyw, głównie tych, które zawierają duże ilości witaminy C, mogą chronić nasz układ trawienny. Dostarczanie do organizmu antyoksydantów z warzyw poprawia usuwanie wolnych rodników, które w dużej ilości uwalniają się w żołądku. Zapobieganie temu procesowi właśnie na tym etapie pozwala zwiększać ochronę przed nowotworem.

Komentarze: