W poprzednim wydaniu KiF Sport, w dziale „Okiem Hanny Garboś”, poruszyłam m.in. sprawę redukcji liczby spożywanych kalorii zaznaczając, że nie należy jej robić w sposób drastyczny, gdyż przyniesie to tylko efekt odwrotny do oczekiwanego. Podkreśliłam też, że przy właściwie przeprowadzonej redukcji tygodniowy ubytek wagi ciała powinien być w granicach 0,5 kg, co w skali miesiąca daje nieco ponad 2 kg tkanki tłuszczowej mniej, a w skali 6 miesięcy ponad 12 kg mniej!

Przy redukcji ilości spożywanych kalorii musimy wiedzieć, ile wynosi nasze dzienne całkowite zapotrzebowanie na kalorie, inaczej DZK. Jest to taka ilość kalorii, która określa nasz całodobowy wydatek energetyczny związany z prawidłowym funkcjonowaniem organizmu,  pracą zawodową, codziennymi czynnościami oraz aktywnością sportową.
Oczywiście, kalorie te organizm musi systematycznie pobierać z pożywienia przetwarzanego później na energię. Nasze źródła energii to: tłuszcze (1 g = 9 kcal), węglowodany (1 g = 4 kcal) i białko (1 g = 4 kcal).

 Do obliczenia dziennego całkowitego zapotrzebowania na kalorie możemy skorzystać ze wzoru DZK = PPS + KSAF + ETP + PAF., gdzie:

DZK – Dzienne całkowite zapotrzebowanie na kalorie
PPM – Podstawowa przemiana materii
KSPT – Ilość kalorii spalanych podczas treningu
ETP – Efekt termiczny pożywienia
PAF – Ilość kalorii spalanych w wyniku pozatreningowej aktywności fizycznej

Ciąg dalszy w KiF nr 3/2016

Komentarze: