Krótki detoks jeszcze nikomu nie zaszkodził, a z pewnością pomógł. Celem tych 3 dni będzie oczyszczenie, poprawia koncentracji, zredukowanie nadmiaru płynów i utrata wagi.
Przygotowanie do detoksu
Śpij więcej
Sen jest warunkiem niezbędnym do przeprowadzenia detoksu i regeneracji. Staraj się spać 8-10 godzin do pełnego odespania i zregenerowania mózgu oraz tkanek.
Całkowicie zredukuj cukier
5 dni przed rozpoczęciem detoksu zredukuj wszystkie źródła cukrów – czekoladę, słodycze, przetworzone produktu, a także owoce.
Ogranicz pszenicę
Pszenica jest dość trudna do strawienia przez nasz układ trawienny, dlatego redukując ja pozwala naszym jelitom nieco odpocząć. Zamiast pszenicy wybróbujcie pełne ziarna, komosę bądź jaja i jogurty.
Jedz lekkostrawnie
To kolejna ważna zasada. Odrzuć wszelkie fast-foody i ciężkie posiłki. Korzystać z nasion, orzechów, owsu, niskokalorycznych owoców, ryb i chudego mięsa oraz warzyw.
Pij
Utrzymuj nawilżone ciało, ale bez przewodnienia. Pij 1,5l dziennie, a w gorące dni 2/2,5l.
Podczas detoksu
Pij rano
Ciepła woda z cytryną po przebudzeniu.
Moczenie w soli
Mocz stopy w soli, to pozwoli oczyścić zarówno ciało jak i zredukować nieprzyjemny zapach.
Spożywaj zielone warzywa
Próbuj takich warzywa jak szpinak, sałata, rukiew. To poprawia pH organizmy oraz zmniejsza ryzyko chorób.
Jedz pokarmy fermentowane
Dorzuć do diety niskokaloryczne jogurty bez cukru, a także kapustę kiszoną czy kimchi. To poprawi funkcjonowanie jelit i zwiększy poziom zdrowych bakterii.
Regularnie ćwicz
Ćwicz intensywnie, aby wypacać duże ilości kalorii i bakterii. To przyspieszy także Twój metabolizm.
Dodatkowe porady
Aloe Vera
Korzystnie wpływa na pH organizmu. Wspomaga naprawę błony śluzowej.
Chlorella
Jest bogata w witaminy i minerały, poprawia pracę jelit i wątroby oczyszczając ciało.
DETOKS
Dzień 1
Śniadanie
a) Filiżanka ciepłej wody z cytryną
b) Shake – ogórek zielony, 1 gruszak, szpinak, pietruszka, 1/2 soku z cytryny, starty imbir
Drugie śniadanie
a) Smoothie z kokosem – nasiona chia, 250 ml mleka kokosowego, 1 banan, maliny
Lunch
a) Zupa z groszku i mięty – 1 cebula, 1 seler, 1 marchew, 300 ml bulionu warzywnego, 200g grochu, garść mięty, 1 łyżka niskotłuszczowej śmietanki
Lunch 2
a) Pieczony dorsz i warzywa z pary – filet z dorsza w panierce z cynamonu i gałki muszkatołowej, sok z cytryny. Wszystko zrobione na parze.
Dzień 2
Śniadanie
a) Kubek ciepłej wody z cytryną
b) Smoothie – 1 jabłko, 1 garść sałaty, brokuły, jarmuż
Drugie śniadanie
a) Orzechowe smoothie – 1 łyżka orzechów nerkowca, 250 ml mleka migdałowego, garść truskawek, jagody,
Lunch
a) Ostra zupa – 1 czerwona cebula, 1 ząbek czosnku, 170g dyni piżmowej, 1 pomidor, kurkuma, kminek, nasiona kolendry, gorczyca. Wszystko pieczemy w piekarniku, a następnie blendujemy na krem.
Lunch 2
a) Tofu – 100g tofu gotowanego, 1 łyżeczka oleju kokosowego, 1 czerwona cebula, 1 ząbek czosnku, tarty imbir, kukurydza, 100 g groszku, czerwona papryka, odrobina sosu sojowego, garść kolendry.
Dzień 3
Śniadanie
a) Kubek ciepłej wody z cytryną
b) Smoothie – 1 awokado, sok z pomarańczy, sok z cytryny, ogórek zielony, rzeżucha, szpinak
Drugie śniadanie
a) Tropikalne smoothie – orzechy nerkowca, 250 ml mleka kokosowego, ananas, truskawki
Lunch
a) Zupa z marchwi i kolendry – 1 słodka cebula, bataty, 3 marchewki, pomidor, 300 ml bulionu warzywnego
Lunch 2
a) Łosoś sojowy z warzywami – filet z łososia z sosem sojowym, 1 łyżeczka soli, tarty imbir. Wszystkie pieczemy w piekarniku i podajemy z warzywami.