Krótki detoks jeszcze nikomu nie zaszkodził, a z pewnością pomógł. Celem tych 3 dni będzie oczyszczenie, poprawia koncentracji, zredukowanie nadmiaru płynów i utrata wagi.

Przygotowanie do detoksu

Śpij więcej

Sen jest warunkiem niezbędnym do przeprowadzenia detoksu i regeneracji. Staraj się spać 8-10 godzin do pełnego odespania i zregenerowania mózgu oraz tkanek.

Całkowicie zredukuj cukier

5 dni przed rozpoczęciem detoksu zredukuj wszystkie źródła cukrów – czekoladę, słodycze, przetworzone produktu, a także owoce.

Ogranicz pszenicę

Pszenica jest dość trudna do strawienia przez nasz układ trawienny, dlatego redukując ja pozwala naszym jelitom nieco odpocząć. Zamiast pszenicy wybróbujcie pełne ziarna, komosę bądź jaja i jogurty.

Jedz lekkostrawnie

To kolejna ważna zasada. Odrzuć wszelkie fast-foody i ciężkie posiłki. Korzystać z nasion, orzechów, owsu, niskokalorycznych owoców, ryb i chudego mięsa oraz warzyw.

Pij

Utrzymuj nawilżone ciało, ale bez przewodnienia. Pij 1,5l dziennie, a w gorące dni 2/2,5l.

 

Podczas detoksu

Pij rano

Ciepła woda z cytryną po przebudzeniu.

Moczenie w soli

Mocz stopy w soli, to pozwoli oczyścić zarówno ciało jak i zredukować nieprzyjemny zapach.

Spożywaj zielone warzywa

Próbuj takich warzywa jak szpinak, sałata, rukiew. To poprawia pH organizmy oraz zmniejsza ryzyko chorób.

Jedz pokarmy fermentowane

Dorzuć do diety niskokaloryczne jogurty bez cukru, a także kapustę kiszoną czy kimchi. To poprawi funkcjonowanie jelit i zwiększy poziom zdrowych bakterii.

Regularnie ćwicz

Ćwicz intensywnie, aby wypacać duże ilości kalorii i bakterii. To przyspieszy także Twój metabolizm.

 

Dodatkowe porady

Aloe Vera

Korzystnie wpływa na pH organizmu. Wspomaga naprawę błony śluzowej.

Chlorella

Jest bogata w witaminy i minerały, poprawia pracę jelit i wątroby oczyszczając ciało.

 

DETOKS

Dzień 1

Śniadanie

a) Filiżanka ciepłej wody z cytryną
b) Shake – ogórek zielony, 1 gruszak, szpinak, pietruszka, 1/2 soku z cytryny, starty imbir

 

Drugie śniadanie

a) Smoothie z kokosem – nasiona chia, 250 ml mleka kokosowego, 1 banan, maliny

 

Lunch

a) Zupa z groszku i mięty – 1 cebula, 1 seler, 1 marchew, 300 ml bulionu warzywnego, 200g grochu, garść mięty, 1 łyżka niskotłuszczowej śmietanki

 

Lunch 2

a) Pieczony dorsz i warzywa z pary – filet z dorsza w panierce z cynamonu i gałki muszkatołowej, sok z cytryny. Wszystko zrobione na parze.

 

Dzień 2

Śniadanie

a) Kubek ciepłej wody z cytryną
b) Smoothie – 1 jabłko, 1 garść sałaty, brokuły, jarmuż

 

Drugie śniadanie

a) Orzechowe smoothie – 1 łyżka orzechów nerkowca, 250 ml mleka migdałowego, garść truskawek, jagody,

 

Lunch

a) Ostra zupa – 1 czerwona cebula, 1 ząbek czosnku, 170g dyni piżmowej, 1 pomidor, kurkuma, kminek, nasiona kolendry, gorczyca. Wszystko pieczemy w piekarniku, a następnie blendujemy na krem.

 

Lunch 2

a) Tofu – 100g tofu gotowanego, 1 łyżeczka oleju kokosowego, 1 czerwona cebula, 1 ząbek czosnku, tarty imbir, kukurydza, 100 g groszku, czerwona papryka, odrobina sosu sojowego, garść kolendry.

 

Dzień 3

Śniadanie

a) Kubek ciepłej wody z cytryną
b) Smoothie – 1 awokado, sok z pomarańczy, sok z cytryny, ogórek zielony, rzeżucha, szpinak

 

Drugie śniadanie

a) Tropikalne smoothie – orzechy nerkowca, 250 ml mleka kokosowego, ananas, truskawki

 

Lunch

a) Zupa z marchwi i kolendry – 1 słodka cebula, bataty, 3 marchewki, pomidor, 300 ml bulionu warzywnego

 

Lunch 2

a) Łosoś sojowy z warzywami – filet z łososia z sosem sojowym, 1 łyżeczka soli, tarty imbir. Wszystkie pieczemy w piekarniku i podajemy z warzywami.

Komentarze: