belly

Zbyt małe ilości witaminy D w diecie kobiety w ciąży może mieć negatywny wpływ na rozwój dziecka oraz zwiększanie szans na wystąpienie po jego urodzeniu stwardnienia rozsianego.

W badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie Harvarda zwrócono uwagę na korelację pomiędzy spożyciem i ilością witainy D a ryzykiem występowania stwardnienia rozsianego u dzieci.

Zauważono, że dzieci matek, które miały niedobór witaminy D miały zwiększone ryzyko stwardnienia rozsianego aż o 80% w porówaniu z matkami regularnie spożywającymi witaminę D.

Badanie zostało przeprowadzone w warunkach laboratoryjnych przy współpracy z 200 kobietami w tym samym okresie ciąży.

Dodatkowe korzyści

Odpowiednia ilość witaminy D w diecie kobiety w ciąży może chronić dzieci przed rozwojem alergii czy chorobami układu krążenia.

Źródłami witaminy D są m.in.: wątróbka, jaja, oleje, ryby.

Komentarze: