wrinkles_2

Każdego to czeka, jednak można zapobiegać powstawaniu zmarszczek w naturalny sposób poprzez zmianę nawyków żywieniowych. Co dodać do diety, aby osiągnąć cel i wyglądać młodziej?

Wiele badań, m.in. te przeprowadzone w Amerykańskiej Szkole Żywienia wykazały korelację pomiędzy jedzeniem a powstawaniem zmarszczek i kondycji skóry. Mamy dla Was kilka produktów, które bardzo pozytywnie wpływają na skórę i powstające na niej zmarszczki.

Wiśnie

Są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy melatoniny, które chronią skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym. Melatonina stymuluje wzrost nowych komórek skóry, zatem jej regeneracja będzie szybsza.

Nasiona dyni

Są bogate w cynk, który jest protektorem błon komórkowych oraz wpływa na pobudzanie wytwarzania kolagenu będącego głównym fundamentem zdrowej skóry. Wystarczy wymieszać nasiona dyni z płatkami owsianymi lub twarogiem.

Brokuły

To doskonały sposób na minimalizowanie zmarszczek. Zawiera dużo beta-karotenu i witaminy C.

Słodkie ziemniaki

Opóźniają rozwój zmarszczek poprzez skondensowane źródło beta-karoteny, witaminy C i specjalnego białka korzeniowego,które ma ogromne działanie przeciwutleniające. Oprócz tego, jedzenie słodkich ziemniaków przyczynia się do pobudzania syntezy kwasy hialuronowego, który używany jest w wielu produktach dla kobiet.

Jagody

Są uznane za jedne z najlepszych owoców na świecie. Zawarte w nich antocyjany przyczyniają się do zdrowia macierzy kolagenowej czyli pobudzanie jego wydzielania i utrzymywania skóry jędrnej i elastycznej.

Komentarze: