potatoes1-634242

Spożywanie dużej ilości ziemniaków w każdej formie związane jest z rozwojem cukrzycy u kobiet podczas ciąży. Cukrzyca ciążowa może mieć także długotrwałe konsekwencje zdrowotne dla matki i dziecka, w tym większe ryzyko chorób serca.

Ziemniaki, choć spożywane przez większość świata, mogą być przyczyną negatywnych skutków zdrowotnych. Pomimo, że zawierają minerały i witaminy takie jak potas czy witaminę c, to ich spożycie wiąże się z nadmiernym wzrostem glukozy we krwi.

To właśnie z tym wiąże się zwiększone ryzyko cukrzycy. W badaniu na grupie 115 tys. kobiet, które rozpoczęło się w 1989 roku analizowano wpływ różnych produktów w diecie, w tym ziemniaki. Zauważono, że duża liczba kobiet, która spożywała w okresie przed ciążowym ziemniaki częściej chorowała na cukrzycę ciążową niż te, które całkowicie rezygnowały z ziemniaków.

Uwzględniano w badaniach m.in. takie elementy jak wywiad rodzinny, dokumentację medyczną z poprzednich lat, aktywność fizyczną oraz rodzaj przygotowania posiłków.

W związku z wynikami zaleca się spożywanie większej liczby warzyw i owoców. Jeśli chodzi o ziemniaki to ich spożycie nie powinno przekraczać ilości 2 porcji w tygodni.

Źródło: AFP

Komentarze: