Wedle najnowszych badań przedstawionych przez Uniwersytet Birmingham w Wielkiej Brytanii suplementy jogu stosowane przez kobiety w ciąży wspomagają umysłowy rozwój dziecka zwiększając jego IQ.

Niedobór jogu w diecie ciążowej może przyczyniać się do upośledzenia układu nerwowego dziecka. Jego uzupełniania jest zalecane wszystkim kobietom w ciąży. Badania, które stwierdzają zwiększanie się poziomu IQ dzieci matek, które spożywały jog opisane zostały w magazynie „The Lancet”.

Badacze wykorzystali zebrane dane z Angielskiej służby zdrowia i przebadali suplementację jodu u kobiet w ciąży. Okazało się, że IQ było średnio wyższe o 1,22 punktu u dzieci, których matki spożywały odpowiednią ilość jodu.

Jod nie jest produkowany w naszym ciele, zatem powinniśmy dostarczać go zewnętrznie. Znajdziemy go w takich pokarmach jak: nabiał, owoce morza czy suplementy.

Komentarze: