W zeszłym tygodniu opisaliśmy Wam jak i skąd należy spalić tłuszcz oraz jakie są zależności odkładania się go w poszczególnym miejscach kobiecego ciała. Tym razem opiszemy Wam suplementy diety wspomagające utratę wagi.

Na samym początku musimy zaznaczyć, że to dieta i odpowiedni trening odgrywają główną rolę w budowie sylwetki oraz spalaniu tłuszczu. „Spalacze” to tylko pomoc i element wsparcia dla Twojego organizmu, na którym nie można opierać całego wysiłku w dążeniu do smukłej sylwetki.

Tak, jak pisaliśmy tydzień temu, kobiety maja tendencję do odkładania tłuszczu w określonych miejscach (uda, ramiona, pośladki). Dzieje się tak za sprawą zwiększone ilości receptorów występujących w tych miejscach.

 

Noradrenalina

Magazynowanie tkanki tłuszczowej jest kontrolowane przez wiele czynników – dieta, trening i hormony oraz receptorów tłuszczu. Istnieje coś takiego jak gęstość receptorów czyli gęstość ich występowania w danym miejscu.

Adrenalina kojarzy się raczej ze skokiem na bungee albo szybką jazdą motorem, jednak odgrywa ona dużą rolę w spalaniu tłuszczu. Adrenalina razem z epinefryną, katecholaminą i noradrenaliną regulują lipolizę (rozpad tłuszczu). Działają one na receptory tłuszczu (alfa, beta i inne podtypy).

Aktywacja receptorów alfa i beta powoduje rozpad tłuszczów, natomiast aktywacja alfa 2 utrudnia spalanie tkanki tłuszczowej. To właśnie receptory alfa 2 występują w tych trudno redukcyjnych miejscach (uda, brzuch, ramiona czy pośladki).

 

Witaminy B

Wyróżniamy:

  • Witaminę B6
  • Witaminę B5
  • Witaminę B12

Wszystkie te witaminy są niezbędne dla odpowiedniego metabolizmu naszego ciała i tym samym utraty tłuszczu.

 

Papryczki Cayenne

Te warzywa-przyprawy były stosowane jako lek pobudzający krążenie, wspomagający trawienie i łagodzący ból. Cayenne stosowany jest obecnie jako czynnik sprzyjający termogenezie czyli zwiększenia procesów fizjologicznych prowadzących do zwiększenia bądź utrzymania temperatury ciała. Taki proces objawia się za sprawą rozszerzenia naczyń krwionośnych i zwiększenia przepływu krwi.

Zwiększony przepływ krwi jest niezwykle ważny w procesie spalania tkanki tłuszczowej. Dzięki temu następuje transport kwasów tłuszczowych, które mają zostać spalone.

 

Kofeina

To alkaloid roślinny, który występuje w naturalnych warunkach – liściach herbaty, ziarnie kakaowym. To najpopularniejszy środek pobudzający na świecie. Kofeina pobudza ośrodkowy układ nerwowy przez co zmniejsza się uczucie zmęczenia, zwiększa aktywność mózgu i poprawia funkcjonowanie poznawcze.

Kofeina działa jako antagonista receptora adenozyny. Adenozyna zmniejsza uwalnianie pobudzających neuroprzekaźników (noradrenalina). W związku z tym bloku receptor adenozyny umożliwiając większe pobudzenie.

Hamuje ona także fosfodiesterazy powodując narastanie poziomu cAMP oraz zwiększa lipolizę kwasu tłuszczowego.

cAMP – organiczny związek chemiczny, który:

  • aktywuje kinazy białkowe na enzymy i białka
  • zwiększa osmozę błon komórkowych (przemieszczanie składników i wartości odżywczych)
  • Pośredniczy w działaniu hormonów (noradrenaliny)
  • reguluje rozpad glikogenu
  • wzmaga utlenianie komórkowe
  • wpływa na przemianę lipidów (lipoliza – spalanie tłuszczu)

Podsumowując, kofeina ma wpływ na utlenianie się komórek tłuszczowych co wpływa na ich lepsze spalanie.

 

Hordenina (HCL)

Hordenina zwiększa lipolizę.

Hamuje także pewien enzym, który odpowiedzialny jest za rozpad dopaminy. Dopamina bierze udział w regulacji apetytu, nastroju i innych funkcji. Odpowiednia regulacja dopaminy będzie wpływać na zdrowy nastrój, zrównoważony apetyt.

 

Synefryna

Te substancje można znaleźć w niektórych owocach. Zwiększa ona metabolizm oraz termogenezę.

Zwiększony metabolizm oznacza spalanie większej ilości kalorii.

 

Winpocetyna

Zwiększa przepływ cyrkulacyjny krwi do mózgu. Działa nieco podobnie do papryczek cayenne. Zwiększony przepływ wpływa na zwiększenie przepływu kwasów tłuszczowych do tkanek, gdzie mogą zostać spalone.

 

Johimbina

Jest ona antagonistą receptora Alfa 2. Johimbina aktywuje receptory Beta, zwiększają uwalnianie kwasów tłuszczowych z tkanki tłuszczowej.

Blokując Alfa 2 a aktywując Beta dochodzi do sprzężenia zwrotnego, gdzie w obszarach ze zwiększona tkanką tłuszczową dochodzi do uwalniania kwasów tłuszczowych czyli redukcji tłuszczu.

Wykazano także wpływ johimbiny na zwiększenie mobilizacji lipidów i utleniania oraz przepływu krwi do tkanki tłuszczowej. Zatem, johimbina pełni dwie bardzo ważne funkcje – blokuje receptory Alfa 2, który hamują spalanie tkanki tłuszczowej oraz zwiększają przepływ krwi przyspieszają metabolizm.

Wszystkie te produkty mają wpływ na redukcję wagi, ale należy pamiętać, że to jedynie suplementy diety. Nie można zastępować nimi odpowiednio zbilansowanej diety ani treningów fizycznych.

 

Komentarze: