Większość kobiet w okresie ciąży wykazuje niedobór kwasów tłuszczowych. Omega-3 są jedyni z najzdrowszych, zatem ich uzupełnianie jest niezbędne dla zdrowia matki, ale także dla rozwoju dziecka.

Wedle badań przeprowadzonych na University of Alberta większość kobiet ma niedobór kwasów tłuszczowych podczas ciąży oraz po jej zakończeniu. Okazuje się, że spora ich część nie spełnia zaleceń UE w kwestii ilości potrzebnych kwasów omega-3 w diecie.

Omega-3, w tym kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozapentaenowy (DPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA) pobudzają rozwój płodu, zwłaszcza jego mózgu. Brak odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych może zaburzać procesy rozwojowe dziecka.

Amerykańskie Towarzystwo Dietetyczne zaleca, aby dorosłe kobiety w ciąży i karmiące piersią spożywały co najmniej 500 mg omega-3 dziennie, natomiast Unia Europejska zaleca 200 mg dziennie. Przed uzupełnieniem kwasów omega-3 warto skonsultować się z lekarzem.

Źródło:Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism”

Komentarze: