Dla rozwijającego się mózgu kwasy tłuszczowe okazuje się kluczowe. W badaniu opublikowanym w The Journal of Neuroscience neurobiolodzy opisują niedobór kwasów tłuszczowych przy rozwoju młodego mózgu w czasie płodowym. Dieta kobiet powinna być w tym czasie dobrana idealnie.

Okazuje się, że kwasy tłuszczowe pełnią coraz ważniejszą rolę zarówno w dorosłym życiu jak i we wczesnym życiu płodowym. Kwasy omega-3 wpływają na rozwój mózgu dziecka w łonie matki, a ich brak może hamować wzrost mózgu i kształtowanie się jego podstawowych funkcji.

Kwasy tłuszczowe odpowiadają także za kształtowanie się układu nerwowego dziecka, a ich niedobór może zaburzeć rozwój i pracę neuronów i ograniczać liczbę synaps. DHA czyli kwas dokozaihaksaenowy odgrywa także kluczową rolę w kształtowanie kory mózowej i obszarów odpowiedzialnych za widzenie.

Kobiety w ciąży powinny spożywać kwasy tłuszczowe, któe zawarte są głównie w: orzechach, nasionach, produktach pełnoziarnistych, rybach, jajach i mięsie.

Źródło: Journal of Neuroscience

Komentarze: