Kobiety, które jedzą podczas ciąży zbyt dużo lub zbyt mało mają zwiększoną szansę na to, aby ich dziecko miało w przyszłości problem z wagą ciała.

Amerykańscy badacze śledzili stan zdrowia ponad 4000 kobiet w ciąży. 20,4% urodzonych przez te kobiety chłopców i dziewcząt, które nie utrzymywały zalecanej wagi i odpowiedniej diety wykazywało oznaki otyłości już w wieku 2-5 lat. 14,5% dzieci, których matki jadły zbyt mało podczas ciąży również wykazywały zmiany wagi w młodym wieku.

Wedle wyliczeń, kobiety, które spożywały w ciąży w nadmiarze mają 80% wyższe ryzyko, że ich dzieci będą otyłe, natomiast kobiety, które spożywają zbyt mało wykazują ryzyko na poziomie 63%.

Wniosek jest taki, że to nie tylko geny przekazywane dzieciom mają wpływ na ich rozwój i wagę w przyszłości. Wiele rzeczy opiera się o metabolizm nienarodzonego dziecka, który ma wpływ na następne lata jego życia.

Wedle dr Monique Hedderson z Keiser Permanante Division of Research w Oakland w Kalifornii, nie unormowana dieta kobiet w ciąży może prowadzić do negatywnego zarządzania energetycznego i metabolizmy u potomstwa, w tym kontrola apetytu i wydatku energetycznego.

Komentarze: