Naukowcy odkryli nowe białko, które zwiększa szanse kobiet w ciąży na zachorowanie na cukrzycę i wysoki poziom cukru we krwi. HKDC1 może być predyktorem genetycznym mówiącym o tym, czy przyszła matka rozwinie w sobie hiperglikemię w czasie ciąży czy też nie.

Hiperglikemia jest szkodliwym środowiskiem dla rozwoju płodu i może przyczyniać się do otyłości i cukrzycy dziecka w późniejszym wieku. Odkrycie nowego białka HKDC1 pomoże zrozumieć mechanizm działania i lepszego przewidywania ryzyka cukrzycy u kobiet.

Przez 40 lat naukowcy badali to, w jaki sposób organizm metabolizuje cukier i jakie enzymy biorą w tym udział. Odkrycie 4 enzymów pomogło zrozumieć jak produkowana jest energia oraz w jaki sposób organizm metabolizuje węglowodany. Nowe badania wykazały, że istnieje 5 składnik – białko HKDC1.

Wedle przypuszczeń może być to białko, które wpływ na zwiększanie ryzyka występowania cukrzycy u kobiet w ciąży. Oznacza to, ze na jej podstawie można opracować nowe metody leczenia.

Źródło: „Nature Communications

Komentarze: