Trening i apetyt

W cyklu „Z archiwum Kulturystyki i Fitness” przypominamy porady dotyczące prawidłowego odżywiania dla osób trenujących na siłowni i w fitness klubie. Może i Wy macie jakieś sugestie?

1.Spożywajmy sześć posiłków dziennie, ponieważ przyspiesza to nasz metabolizm (przemianę materii) oraz zwiększa przyswajanie przez organizm substancji odżywczych.
2. Rozplanujmy posiłki tak, aby między podstawowymi składnikami odżywczymi były zachowane następujące proporcje: węglowodany 60 procent, białko 30 procent, tłuszcze 10 procent.
3. Codziennie spożywajmy dwa gramy białka na każdy kilogram swojego ciała. Pamiętajmy jednak o tym, że nasz organizm może jednorazowo wchłonąć nie więcej niż 50 gramów białka. Najlepszy czas przyjmowania białka to:
a) śniadanie
b) dwie godziny przed treningiem
c) jedna do dwóch godzin po treningu
d) pół godziny przed zaśnięciem
4. Codziennie bierzemy witaminy i minerały (mikroelementy). Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ułatwiają też przemianę pokarmu w energię. Należy je spożywać po jedzeniu, nigdy zaś przed jedzeniem.
5. W ciągu pół godziny od zakończenia treningu wypijamy odżywkę węglowodanową lub zjadamy posiłek bogaty w węglowodany złożone (100g).
6. Zaraz po zakończonym treningu przyjmujemy dawkę aminokwasów o łańcuchach rozgałęzionych (BCAA – leucyna, izoleucyna i walina). Aminokwasy te mają kluczowe znaczenie w procesie przyrostu mięśni. Niewiele osób wie, że podczas intensywnego treningu 40 procent wszystkich zużytych aminokwasów to aminokwasy o łańcuchach rozgałęzionych.
7. W ciągu dnia zażywamy wolne formy aminokwasów. Określenie to oznacza zespół 20 aminokwasów nie połączonych ze sobą żadnymi wiązaniami. Najkorzystniej jest brać te aminokwasy na 20 minut przed posiłkami. Zapewnia to szybkie ich wchłanianie do krwi i, co za tym idzie, szybki ich transport do mięśni.
8. Codziennie wypijamy około 3 litry wody.
Artykuł ukazał się w „Kulturystyce i Fitness” Nr 5/1997. © Copyright by Wydawnictwo KiF.

Komentarze: