Słowniczek pojęć

Hemoglobina – barwnik krwi. Składa się z barwnika hemu i części białkowej – globiny. Hem złożony jest z żelaza i porfiryny – białka.

Krwinka czerwona – erytrocyt, komórka układu krwionośnego, mająca za zadanie dowóz tlenu do komórek i odbieranie dwutlenku węgla.

Mioglobina – barwnik zbudowany z łańcuchów polipeptydowych połączonych z hemem. Nadaje mięśniom kolor czerwony, spełnia rolę magazyniera tlenu w mięśniach.

Utajone niedobory żelaza – ilość żelaza w ustroju, która już nie wystarcza do syntezy hemoglobiny i innych składników zawierających żelazo. Stopień nasycenia transferryny żelazem obniża się. Występują niedobory żelaza bez występowania niedokrwistości.

Zakwaszenie organizmu – stan organizmu, w którym krew ma odczyn kwaśny (w stanie fizjologicznym lekko zasadowy)

Wolne rodniki – są ubocznymi produktami powstającymi podczas metabolizmu. Wysiłek fizyczny nasila koncentracje rodników. Nadmiar wolnych rodników prowadzi do uszkodzenia błon komórkowych oraz struktury kwasów nukleinowych w komórce. Wolne rodniki są wymiatane m.in. przez witaminę E, B-karoten i witaminę C

Żelazo hemowe – żelazo występujące w produktach zwierząt (drób, mięso, ryby – czyli wszędzie tam, gdzie jest tkanka mięśniowa)

Żelazo niehemowe – żelazo obecne w świecie roślin: mąkach, kaszach, warzywach.

Artykuł ukazał się w „Kulturystyce i Fitness” Nr 3/1997. © Copyright by Wydawnictwo KiF.

Komentarze: