Jeśli czujesz się gorzej albo leżysz w łóżku z grypą to dieta jest tym elementem, który może poprawić lub pogorszyć zdrowie. Zobaczcie czego nie warto jeść…

Soki i słodkie produkty

Choć niektóre soki mogą zawierać spore dawki witamin i minerałów to jednak zawierają także cukier, który powoduje stany zapalne. Może to osłabić działanie układu odpornościowego i produkcję białych krwinek.

Słodyczek, słodkie napoje i nadmiar cukru z pewnością pogorszą Twoje samopoczucie i utrudnią leczenie.

Dobrym napojem podczas grypy może być herbata z imbirem i dodatkiem oleju kokosowego.

Nabiał

Produkty mleczne zwiększa wydzielanie śluzu w układzie oddechowym, co może utrudniać oddychanie. Pomimo, że jest to dobre źródło białka i witaminy D, to bardzo często nabiał wywołuje stan zapalny np. poprzez nietolerancję glukozy, co może powodować także odwodnienie.

Alkohol

Nawet najmniejsze dawki alkoholu nie sprzyjają leczeniu. Sposoby picia ciepłej wódki czy grzanego wina mogą się sprawdzić jako sposób zapobiegania chorobom, jednak nie jako lek na trwającą już chorobę.

Alkohol powoduje stan zapalny i osłabia produkcję białych krwinek. Zwiększa także odwodnienie organizmu, podwyższa temperaturę ciała i spowalnia usuwanie toksyn z organizmu.

Węglowodany rafinowane

Wszystkie węglowodany przetworzone powodują wzrost cukru we krwi, co może utrudniać leczenie oraz zwiększać ilość bakterii i wirusów.

Komentarze: