Nowe badania przedstawione w zeszłym tygodniu wskazują, że coraz więcej przyczyn związanych z otyłością wskazuje na uwarunkowania genetyczne. To wyjaśnia, dlaczego niektóre osoby łatwiej popadają w otyłość, podczas gdy inne nie.
Badacze przebadali próbki genetyczne ponad 300000 ludzi. Znaleźli oni poszczególne szklaki biologiczne, które ogrywają kluczową role w masie ciała i rozmieszczenie tkanki tłuszczowej. To pierwszy krok w stronę zrozumienia korelacji genetycznej z otyłością.
Koncetrracja genów wpływa na umiejscowienie magazynowania tkanki tłuszczowej. Dla przykładu, osoby z nadmiarem tkanki tłuszczowej na brzuchu mają o wiele większe ryzyko chorób metabolicznych (cukrzycy typu II, choroby układu krążenia) niż osoby o zwiększonej ilości tłuszczu w biodrach.
„Różne złogi tłuszczu w różnych miejscach stanowią różne zagrożenia dla zdrowia” – mówił autor badań Karen Mohlke z Uniwersytetu Północnej Karoliny.
Wedle naukowców to właśnie wiedza genetyczna pozwala zrozumieć przyczyny zaburzeń związanych z otyłością. Odpowiednie geny odpowiadają za insulinoodporność czy cukrzycę, a także zespół metaboliczny czy choroby serca.
To nie koniec, podczas analizy zauważono także, ze BMI jest ściśle powiązane z genami w taki sposób, który wpływa na głód czy energię naszego organizmu. Jednakże, duża liczba genów w naszym organizmie sprawia, że uzyskanie jednego sposoby leczenia jest niezwykle trudne.
Źródło: University of Michigan Health System, news release, Feb. 11, 2015