Wiemy o jagodach wiele, jednak warto wciąż promować ten super-produkt, którego właściwości zdrowotne są tak wielkie, że powinny obowiązkowo znaleźć się w naszej diecie.

Cukrzyca – borówki oraz inne jagody poprawią wrażliwość na insulinę, dzięki czemu obniżają ryzyko cukrzycy typu II. Już 2-3 porcje jagód dziennie może zmniejszać je o 23%.

Układ krążenia – jagody zawierają antocyjany, które odpowiadają za ciemny kolor owoców. Mają one właściwości zmniejszające stany zapalne, poprawiające elastyczność tętnic oraz zwiększające wydolność serca.

Odporność – stilbenoidy to substancje zawarte w jagodach mające właściwości zwiększające ekspresję genu zwanego CAMP, który sprzyja procesom odpornościowym. Połączenie tej substancji z witaminą D znacząco zwiększa wydajność tego układu.

Serce – jagody redukują gromadzenie się płytek miażdżycowych w tętnicach, dzięki czemu redukują one ryzyko zawału czy udaru.

Nowotwór – jedna porcja jagód dziennie zapobiega uszkodzeniom spowodowanym przez wolne rodniki będące jedną z przyczyn powstawania nowotworów.

Komentarze: