Już jedna filiżanka borówek dziennie potrafi zmniejszyć ciśnienie krwi oraz poprawić pracę serca poprzez zwiększenie elastyczności tętnic. Jest to nadzieja dla osób borykających się z nadciśnieniem i chorobami serca.

Nowe badania opublikowane w „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”  opisuje badania 48 kobiet po menopauzie z nadciśnieniem lub wstępnym rozwojem tego zaburzenia. Do badania wykorzystano borówki i ich wpływ na zdrowie.

Przez 8 tygodni kobiety zostały losowo przydzielone do grup otrzymujących albo 22 g borówek lub 22 g sproszkowanego placebo.

Okazało się, że pod koniec badania osoby spożywające borówki miały 5% spadek ciśnienia krwi oraz 6% redukcję ciśnienia rozkurczowego. Zauważono również, że osoby te wykazały 6,% redukcję sztywności tętnic i znaczny wzrost tlenku azotu poszerzającego naczynia krwionośne. Bezsprzecznie widać, że spożywanie jagód wpływa na znaczne zmniejszenie ciśnienia, które w przypadku nadciśnienia może być znaczące.

Komentarze: