Odpowiednia dieta pozwala nam chronić swoje zdrowie zarówno przed nadmiernym zatłuszczaniem się oraz przed chorobami cywilizacyjnymi. Niektóre z przypraw mogą być ważniejsze niż same produkty pokarmowe. Które z nich wykazują takie działanie?

 

1. Oregano.

Zawiera mnóstwo flawanoidów apigeniny, luteoliny), które wykazują działanie antyrakowe. Oba te związki wpływają na niszczenie komórek nowotworowych, głównie trzustki.

 

2. Pietruszka.

Wedle badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Missouri, pietruszka może chronić przed nowotworem, przede wszystkim raka piersi. Zawarta w niej apigenina niszczy komórki rakowe podobnie jak w oregano. Pietruszka zalecana jest także osobom palącym papierosy, ale w postaci olejków eterycznych.

 

3. Papryka.

Kapsaicyna wykazuje działanie antyrakowe, ale także odchudzające poprzez zwiększanie ciepłoty ciała. Działa ona na komórki rakowe w ten sposób, że wywołuje w nich proces samozniszczenia.

Stosuje się ją także jako środek pobudzający apetyt i obniżający ból.

 

4. Czosnek.

najmocniejszy naturalny środek chroniący nasze zdrowie. Działa antybakteryjnie, antynowotworowo i przeciwbólowo. Allicyna zawarta w czosnku działa przeciwutleniająco.

Badania chińskie wykazały, że jedzenie świeżego czosnku 2 razy w tygodniu może znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworu.

 

5. Kurkuma.

Kurkumina niszczy komórki rakowe. Badania na Uniwersytecie w Teksasie wykazały, że związek ten zatrzymuje rozwój raka sutków i hamuje przerzuty.

 

6. Szafran.

Hamuje on mnożenie się komórek rakowych w wątrobie. Działa także przeciwzapalnie i przeciwutleniająco.

Komentarze: