Duża zawartość tłuszczu w diecie może powodować zwiększenie ryzyka raka prostaty u mężczyzn. Nawyki żywieniowe stanowią główny filar zdrowia, zwłaszcza jeśli chodzi o powstawanie i leczenie nowotworów.

W badaniu porównywano nawyki żywieniowe mężczyzn, w tym dietę śródziemnomorską, pełnotłuste produkty, warzywa i owoce, rośliny strączkowe, ryby, produkty pełnoziarniste.

Naukowcy doszli do wniosku, że dieta bogata w tłuszcze i uboga w błonnik wpływają na zaburzenia metaboliczne, w tym otyłość brzuszną, podwyższony poziom cukru i wysokie ciśnienie krwi, a także znacznie podwyższone ryzyko raka prostaty.

Zaleca się ograniczanie spożycia produktów bogatych w tłuszcze przetworzone np. smażone potrawy, fastfoody czy oleje roślinne.

Źródło: Michael J. Schwartz, M.D., urologist, Arthur Smith Institute for Urology, New Hyde Park, N.Y.; Harvard T.H. Chan School of Public Health, news release, June 1, 2015

Komentarze: