Wedle najnowszych badań dieta wysokotłuszczowa może opóźniać spadek funkcji poznawczych mózgu związanych z wiekiem. Ta wiedza otwiera drzwi do nowych metod leczenia demencji i Alzheimera.

National Institutes of Health i Uniwersytet w Kopenhadze wykonały badania nad dieta wysokotłuszczową i jej wpływie na starzenie się mózgu. Odkrycia z tym związane opublikowane w prestiżowym magazynie „Cell Metabolism„.

Vilhelm Bohra – główny badacz, powiedział, że nowe odkrycie otwiera drzwi do szukania nowych metod leczenia i zapobiegania takich chorobom jak Alzheimer czy Parkinson. Dieta wysokotłuszczowa zdaje się opóźniać procesy starzenia się mózgu charakterystyczne dla późniejszego wieku i tych chorób.

Z wiekiem, wady związane z DNA zaczynają się rozwijać w naszym układzie nerwowym. Nasz mózg traci zdolność funkcjonalną i zwiększa się ryzyko występowania takich chorób jak Alzheimer czy Parkinson. Ludzkie komórki wykazują umiejętność naprawy uszkodzeń DNA, jednak z wiekiem proces ten staje się coraz mniej efektywny.

W badaniu z wykorzystaniem myszy zauważono, że dieta wysokotłuszczowa spowalnia proces starzenia się mózgu i zwiększa efektywność naprawczą wad DNA.

Komentarze: