Naturalne związki zawarte w granacie oferją coś więcej niż uzupełnienie diety w witaminy i minerały, to także sposób na walkę z nieuleczalną jak dotąd chorobą Alzheimera. Nowe badania wskazują, że jest to możliwe dzięki dużej zawartości polifenoli, które zwiększają ochronę mózgu przez degradacją komórek.

Choroba Alzheimera jest powiązana z powstawaniem białek amyloidowych w mózgu, które tworząc bryłki powodują utratę pamięci, zaburzenia poznawcze oraz śmierć. Ekstrakt granatu działa przeciwko tej chorobie blokując ten proces, dzięki polifenolom.

21 różnych związków polifenolowych wykazało w badaniach biomedycznych działanie przeciwzapalne i neuroprotekcyjne, które mogą mieć znaczący wpływ na rozwój choroby.

Wciąż trwają badania nad ekstraktem z granatu, których wyniki mogą pomóc osobom chorym i chronić te zdrowe.

Źródło: University of Rhode Island

Komentarze: