belly-fat

Im jesteśmy bardziej otyli, nasze ciało produkuje większą liczbę białka odpowiedzialnego za blokowanie zdolności do spalania tłuszczu. Mechanizm ten może wyjaśniać, dlaczego niektórym otyłym osobom tak trudno pozbyć się zbędnych kilogramów.

Większość z nas wie, jak powstaje tłuszcz. Dzieje się tak, poprzez nagromadzenie energii i przechowywanie jej w komórkach tłuszczowych. Tkanka tłuszczowa dzieli się na białą i brunatną. Różnią się one od siebie głównym celem – biała po prostu utrzymuje energię w komórkach, zaś brunatna przyczynia się do spalania białej tkanki.

W naszym organizmie znajduje się białko sLR11, którego działanie polega na powstrzymywaniu tego procesu, co wiąże się z trudnością w spalaniu tłuszczu.

Zauważono, że białko sLR11 wiąże się ze specyficznymi receptorami w komórkach tłuszczowych, blokując ich zdolność do spalania.

Źródło: „Nature Communication”

Komentarze: