Odkryto nowy typ białka, na podstawie którego można określić rozwój kształtu ciała danej osoby, jej metabolizm oraz możliwe choroby, takie jak cukrzyca.

W badaniu opublikowanym wczoraj w „Proceedings Journal of National Academy of Sciences” naukowcy analizują wpływ białka PLEXIN D1 na ciało. Okazuje się, że osobnicy, którym brakuje tego genu wykazują mniejszą ilość tłuszczu wewnętrznego, nawet na diecie wysokotłuszczowej. Oprócz tego są mniej narażone na insulinoodporność.

Choroby serca są śliśle związane z gromadzeniem się tłuszczu trzewnego oraz nadmiaru tkanki tłuszczowej w okolicach bioder i ud. Co ciekawe, tłuszcz gromadzący się na brzuchu może oznaczać wyższe ryzyko stanów zapalnych, chorób metabolicznych, w tym nadciśnienia, udarów mózgu czy cukrzycy.

Wyniki badań definiują nowy szlak molekularny, który określa wpływ magazynowania tłuszczu w ciele i zależności związane z jego powstawaniem.

Zauważono, że osoby niezawierające genu PLEXIN D1 posiadają tkankę tłuszczową z mniejszymi, ale liczniejszymi krwinkami, które odpowiadają za niższe ryzyko chorób metabolicznych.

Co więcej, osoby bez tego genu szybciej usuwają cukier z krwi dzięki czemu wykazują mniejsze ryzyko cukrzycy i chorób serca.

Podsumowując, obecność lub brak genu PLEXIN D1 może definiować kształt ciała, metabolizm i choroby z nim związane. Jest on genetycznie zapisany w naszym ciele i póki co nie ma sposobu na jego modyfikację.

Źródło: „Proceedings Journal of National Academy of Sciences”

Komentarze: