Zastanawialiście się kiedyś nad tym, jak pokarm wpływ na naszą pamięć i czy w ogóle może na nią wpływać? Okazuje się, że kontrolując pokarm możemy poprawiać funkcjonowanie naszej pamięci i mózgu.

Opublikowane niedawno w magazynie „Neuron” badania mówią o śledzeniu aktywności mózgu i pamięci po spożyciu wybranych produktów.

Wybór pokarmu

W badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie w Bazylei wzięło udział 30 uczestników, którzy spożywali 48 różnych przekąsek, w tym wina, czekolady, chipsów, precle i wiele innych.

Następnie, po spożyciu przekąsek, badano uczestników rezonansem magnetycznym. Badano także ich pamięć związana z wyborem poszczególnych przekąsek. wyniki wskazały, że lepiej zapamiętujemy, gdy wiążemy to z pokarmem. Wszelkie wspomnienia głębiej zapisują się w hipokampie wtedy, gdy możemy powiązać je z pożywieniem.

Warto zatem pamiętać, aby wybierać zdrowe przekąski w sytuacjach, kiedy musimy coś zapamiętać lub chcemy utrwalić w swojej pamięci dane wydarzenie bądź informację. Dobrym rozwiązaniem są w związku z tym pokarmy bogate w tłuszcze wielonienasycone czy tłuszcze jednonienasycone. Pokarmy bogaty w białko także wspomagają pracę mózgu, zatem mogą zwiększać efekt zapamiętywania.

Źródło: „Neuron”

Komentarze: