Jedzenie tłuszczów może uratować świat

Gdyby cały świat spożywał odpowiednie tłuszcze w odpowiednich ilościach to z pewnością umieralność znacznie by spadła. Takie zmiany w diecie powinny coraz częściej być aktywizowane w społeczeństwach, gdyż jednymi z najczęstszych chorób śmiertelnych są choroby serca.

W jednym z największych dotychczasowych badań globalnych zmierzono stosunek spożycia tłuszczów do chorób serca.

 

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O TŁUSZCZACH W DIECIE NA SZKOLENIU Z DIETETYKI – ZAPISZ SIĘ I NIE CZEKAJ – LICZBA MIEJSC OGRANICZONA

warsztaty

W analizie wyników prowadzonych przez wiele lat (1990 – 2010) pojawiły się następujące wnioski:

10,3% ogółu zgonów z powodu chorób serca przypisane jest spożywanie ZBYT MAŁEJ ilości kwasów wielonienasyconych zaś NADMIERNEJ ilości tłuszczów nasyconych

3,6% ogółu zgonów z powodu chorób serca przypisane jest NADMIERNEMU spożyciu kwasów nasyconych

7,7% ogółu zgonów z powodu chorób serca przypisane jest NADMIERNEMU spożyciu kwasów TRANS

Najwyższe wskaźniki zgonów stwierdzono w krajach takich jak: Rosja, Ukraina, Białoruś, Polska, Litwa, Łotwa, Estonia.

Źródło: American Heart Association, Eating healthier fats could reduce heart disease deaths worldwide, accessed 20 January 2016.

Komentarze: