Jogurt, choć oznacza to wiele, jest niezwykle zdrowy. Trzeba jednak wiedzieć jaki wybrać i co powinien w sobie mieć. Jego głównymi zaletami jest budowanie odpowiedniej flory bakteryjnej, wspomaganie kondycji kości czy zwiększanie odporności organizmu.

Źródło minerałów

Jogurt, podobnie jak mleko, to dobre źródło wapnia. Jest on niezbędny do utrzymywanie odpowiedniego zdrowia kości i zębów, a także prawidłowego działania układu nerwowego i krzepnięcia krwi.

Oprócz magnezu znajdziemy w nim także fosfor, który odpowiada za przekształcanie zjedzonego pokarmu w niezbędną energię.

 

Źródło witamin

Witamina B jest tą witaminą, której znajdziemy w jogurtach najwięcej. Wspomaga ona działanie układu nerwowego, poprawia działanie układu trawiennego, a także odpowiada na funkcjonowanie mięśni.

 

Dobre bakterie

Dostarczają pokarmu niszczymy naszą naturalną florę bakteryjną i namnażamy szkodliwe bakterie i grzyby, które mogą sprzyjać infekcjom jelitowym. Jedzenie jogurty zapobiega temu procesowi poprzez dostarczanie szczepów żywych bakterii, które mogą także chronić przed rakiem jelita grubego.

Komentarze: