Undetected-cocoa-polyphenols-found-in-Barry-Callebaut-COMETA-project

Spożywanie naturalnego kakao bądź produktów je zawierających może poprawiać zdrowie pacjentów z niewydolnością nerek. Według najnowszych badań zawarte w kakao flawanole mogę zwiększać funkcje naczyń krwionośnych.

Serce i nerki to narządy, których działanie uzależnia pracę całego organizmu. Jeśli praca któregoś z nich zostanie zaburzona dochodzi do szybkiej reakcji np. nadciśnienia, zatorów krwi, zmniejszenie tlenu we krwi oraz zaburzenia pracy układu hormonalnego.

Źródła flawanoli:

  • gorzka czekolada
  • czerwone wino
  • herbata
  • ziarna kakao

Flawanole

Flawanole mają korzystny wpływ na układ krążenia i poprawę funkcjonowania nerek. Według badań, flawanole poprawiają regulację ciśnienia krwi, zwiększają elastyczność tętnic oraz odciążają nerki.

W grupie 57 badanych osób podawano flawanole w  postaci napoju kakao (900mg dziennie) lub napoju placebo o smaku kakao.

Po 30 dniach badacze stwierdzili, że osoby spożywające zawarte w kakao flawanole zmniejszyły objawy niewydolności nerek, zmniejszyły rozkurczowe ciśnienie krwi.

Źródło: Vasculoprotective effects of dietary cocoa flavanols in hemodialysis patients: a double-blind, randomized, placebocontrolled trial, Christos Rammos et al., Clinical Journal of the American Society of Nephrology, doi: 10.2215/CJN.05560515, December 17, 2015.

Komentarze: