Kawa pita regularnie, zarówno ta normalna jak i bezkofeinowa, zwiększa kondycję i zdrowie wątroby. Osoby pijące kawę wykazują znacznie niższy poziom negatywnych enzymów wątrobowych, które przyspieszają jej starzenie.

W badaniach opublikowanych na łamach „Hepatology” naukowcy opisują konsumentów kawy i ich kondycję zdrowotna, głównie wątrobową. Związki chemiczne zawarte w kawie, inne niż kofeina, mogą mieć wpływ na ochronę wątroby.

Wcześniejsze badania mówiły, że kawa może także obniżać ryzyko cukrzycowe, zmniejszać podatność na choroby układu krążenia. Tym razem do zdrowotnych właściwości można już dołączyć ochronę przed marskością wątroby, rakiem wątroby i bezalkoholowym stłuszczeniem wątroby.

W analizie wzięto także pod uwagę wynika badań Narodowego Instytutu Zdrowia i Żywienia w Stanach Zjednoczonych, które obejmowało ponad 27 tys. osób. Badanie śledziło spożycie kawy i stężenie we krwi markerów wątrobowych. Wyniki ukazały, że ludzie, którzy piją 3-5 filiżanek kawy dziennie, mają niższy poziom nieprawidłowych enzymów w wątrobie.

Komentarze: