W badaniach korzystających z wyników obserwacji 456 tys. kobiet, naukowcy przeanalizowali nawyki żywieniowe kobiet z rakiem, które spożywały także duże ilości kawy. Okazuje się, że kawa miała silny wpływ na redukcję ryzyka raka lub ograniczenie jego rozwoju.

Wedle tychże obserwacji można wywnioskować, iż spożycie kawy jest ściśle związane ze zmniejszeniem ryzyka występowania lub rozwoju nowotworów. Wedle badań nad ilością spożywanej kawy wiadomo, że już jedna filiżanka czarnej kawy dziennie pozwala zmniejszyć ryzyko o 18%. Wiążąc to z odpowiednią dietą, ryzyko to spada nawet do 40%.

Jednym z argumentów przemawiających za takim działaniem kawy jest zmniejszenie przez nią ilości estrogenów w organizmie. Nowotwory bardzo często przyspieszają swój rozwój jest ilość estrogenów jest zwiększona. Ponadto, zawarta w kawie przeciwutleniacze również przyczyniają się do ograniczenia ryzyka nowotworów.

Źródło: Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention”

Komentarze: