Brazylijscy naukowcy doszli do wniosku, że specjalne kwasy tłuszczowe pochodzące z mleka a zawarte w maśle mogą redukować objawy i minimalizować rozwój Alzheimera.

Testy naukowców z Instytutu Psychiatrii w Brazylii mówią o tym, że dieta wzbogacona o specjalne kwasy tłuszczowe pochodzące z mleka mogą aktywować enzym związany z pamięcią i zmniejszać uszkodzenia wywołane chorobą.

To kwas linolowy, który ekstrahuje się z tłuszczu mlecznego pomaga naszemu organizmowi na zwiększanie owego enzymu A2, który poprawia funkcje pamięci w mózgu.

Enzym działa bezpośrednio na tłuszcze, które tworzą błony komórkowe mające swój udział w funkcjonowaniu pamięci. U zdrowych osób błony te są niezwykle elastyczne, jednak u osób z Alzheimerem są sztywne i tym samym hamują uwalnianie kwasów tłuszczowych zaburzając tempo tego procesu.

Eksperymenty

Wykonane je na myszach i trwały aż 5 lat. Przez ten czas pojawiło się u niektórych wiele objawów choroby Alzheimera. Podane kwasy tłuszczowe pozyskane z mleka pozytywnie wpływały na zmniejszanie objawów choroby oraz poprawiały pamięć gryzoni.

Wciąż jednak trwają badania, które wykluczą jakiekolwiek skutki uboczne przyjmowania zmodyfikowanego masła z dużą ilością kwasów aktywujących enzym A2.

Źródło: Journal of Neural Transmission.

Komentarze: