Najnowsze badania wykazują, że nadmiar cynku w pożywieniu może być powodem zapalenia stawów i ich zwyrodnienia. Czy zatem należy uważać na owoce morza, kakao, kurczaka i ryby?

Taki proces może następować poprzez zmiany molekularne, które dzieją się za sprawą nadmiaru cynku, tak wykazały nowe koreańskie badania. Bóle w stawach, sztywnośc i opuchlizna to znak, że pojawiło się zapalenie lub zwyrodnienie stawu.

W Europie wykonuje się dość dużo zabiegów leczniczych na zapalenia stawów, zwłaszcza w Anglii.

Teraz wiadomo jednak, jaka może być ich dokładna przyczyna. Uszkodzenie tkanek spowodowane poprzez nadmiar cynku wewnątrz komórek chrzęstnych przyczynia się do występowania tego typu problemów.

Białko zwane ZIP8 przenosi cynk do wnętrza komórek chrzęstnych, co prowadzi to zniszczeń chrząstek. Wedle naukowców, zmniejszenie ilości cynku w diecie  u osób z problemami stawów, może wpływać na lepszą regenerację i spowolnienie lub ustąpienie zwyrodnień.

Komentarze: