Wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów w organizmie może zapobiegać wchłanianiu się witaminy E do tkanek. To szczególnie ważne, gdyż witamina ta dba o zdrowie tętnic, mózg, oczy i skórę. Zaburzenia jej ilości są szybko odczuwalne.

Witamina E odgrywa rolę przciwutleniacza, który usuwa wolne rodniki i poprawia neurologiczne funkcje mózgu. Jj źródłem są głównie oleje i warzywa. Średnia ilość dziennego spożycia to ok. 15mg na dobę.

Wykazując podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi znacząco zaburzamy wchłanianie się witaminę E w naszych komórkach. Prowadzi to m.in.: do zwiększania ilości stanów zapalnych, zaburzeń nastroju, zmęczenia oraz stwardnienia tętnic. Widać dzięki temu, że nie tylko dieta może prowadzić do cholesterolu, ale także sam cholesterol może prowadzić do zaburzenia procesów fizjologicznych.

Komentarze: