Cukrzyca staje się chorobą cywilizacyjną, a wciąż nie ma na nią lekarstwa. Choroba ta oprócz trudności w dobieraniu diety powoduje także uszkodzenia nerwów lub neuropatię. Okazuje się jednak, że olej z ryb może odwracać uszkodzenia wywołane tą chorobą.

Nowe badania przeprowadzone w VA Medical Center w Iowa City pokazują, że metabolit o nazwie RESOLVIN D1 wytwarzany przez kwasy tłuszczowe omega-3 nie tylko zatrzymuje postęp neuropatii u myszy, ale także może całkowicie ją zatrzymać.

Neuropatia – to choroba nerwów obwodowych, które objawia się zaburzeniem przepływu informacji ruchowych i czuciowych, co wywołuje takie objawy jak odrętwienie, mrowienie, palenie kończyn czy ich osłabienie. Jednym z powodów występowania neuropatii jest cukrzyca.

W badaniach na myszach zauważono także, że diety o wysokiej zawartości zdrowych tłuszczów pomagają im w walce z uszkodzeniami nerwów wywołanych neuropatią. W ich przypadku objawiało się to poprawą czucia kończyn. Wciąż nie zbadano wpływu oleju z ryb pod kątem zaburzeń cukrzycowych i neuropatii u ludzi.

Komentarze: