Jednym z najskuteczniejszych antyoksydantów (przeciwutleniaczy) jest glutation. Jego poziom w organizmie świadczy o stanie zdrowia, a także o odporności na choroby i o zdolności do zmniejszenia szkód spowodowanych na skutek nieustającego procesu „zużywania się” organizmu.

Monitoring w sytuacjach zagrożenia

Glutation ma swój stały udział w procesie oddychania tkankowego. Ochrania on komórki przed uszkodzeniem ze strony najrozmaitszych toksyn, usuwa też związki azotowe.

Najprostszym przykładem ochronnego oddziaływania glutationu (jaki jest najchętniej przytaczany przez naukowców) pozostaje jego udział w odtruwaniu wątroby po przyjęciu przez pacjenta paracetamolu.

Otóż paracetamol jest lekiem bardzo często stosowanym w przeziębieniach, ale jednocześnie jest substancją toksyczną dla wątroby. Jeżeli lek ten podaje się zbyt długo albo w dawkach zbyt dużych, a jednocześnie nie spożywa się żywności (lub suplementu) zawierającego metioninę, wówczas glutation zostaje zużyty przez paracetamol, który teraz ma wolną drogę do zaatakowania wątroby. Atak ten może zakończyć się uszkodzeniem i w rezultacie martwicą wątroby.

Natomiast w sytuacji, gdy jednocześnie z paracetamolem spożywamy metioninę, glutation ma się czym żywić, odbudowuje swoje zapasy uszczuplane przez agresywny lek i dzięki temu chroni wątrobę przed jego toksycznym działaniem.

Bardzo dużo ciekawych informacji o Glutatione znajdziecie w artykule „Organiczny wymiatacz toksyn” – KiF nr 1/2104

Komentarze: